S/S Primus - aktuell information

Här kommer lite information till er som funderar över hur det är med gamla Primus.

Hon ligger fortfarande på Dockstavarvet där hon har legat sedan i höstas och kommer troligen att bli kvar ett tag till innan allt är klart. Maskinkapp och tak är demonterat och den gamla ångpannan är utlyftad för att kunna ge plats till en ny. Vi håller tillsammans med ångpannetillverkaren VEA i Sävsjö (se artikel i Lubrikatorn 2003-4) som även var tillverkare till Primus gamla ångpanna att utforma en ny ångpanna till Primus.

Den nya ångpannan skall utformas som en marinpanna den gamla var en landpanna från början och saknade bland annat ångdom. Den nya ångpannan kommer att utformas och tillverkas specifikt för Primus och kommer därför att passa bättre än den gamla vad det gäller bottenventiler, glasrörsställ, salinometerventil mm.

Det största projektet med nya ångpannan är att vi projekterar för att kunna elda med träpellets istället för att köra på dieselolja som tidigare. Vi arbetar tillsammans med en brännartillverkare och VEA på att utforma en pelletsbrännare som skall kunna fungera tillsammans med den nya ångpannan och denna brännartillverkaren har byggt ångpannor med pelletseldning för landarrangemang och är helt säker på att det skall gå bra att bygga en reglering som klarar av dom svängningar som kan uppstå i ånguttaget på en marin ångpanna vid drift. Detta är ett mycket spännande projekt som förhoppningsvis kommer att bli verklighet inom en snar framtid.

Men allt tar sin tid och förhoppningen är att vi sommaren 2010 åter skall kunna ha Primus i trafik igen om allt går som planerat med sponsorverksamhet och bidrag som är ett måste för att allt detta skall kunna gå ihop inte minst ekonomiskt. För att sponsorer idag skall kunna visa att dom bidrar till Primus fortlevnad så har MSF tillsammans med en del intressenter byggt en sponsorskylt som kommer att stå i Sundsvalls inre hamn vid Primus och Medvinds kajplatser där det kommer att finnas information om MSF och Primus samt vilka företag som sponsrar oss.

Vi ser gärna att medlemmar som kan och vill ge ekonomiska bidrag eller material/arbete gör detta för hur det än är så är det ekonomin som styr och tyvärr är det lite fel tider att få bidrag i form av kapital nu, men inga bidrag är för små "utan många bäckar små" får vara vårt motto medan vi kämpar för Primus bevarande. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna ro detta i hamn och att Primus skall vara hemma i Sundsvall till sommaren 2010 och åter kunna vara ett kännetecken från en svunnen epok.

Primus i Docksta